Tijdens de warme maanden loop je vaak achter je grasmaaier, je plukt en snoeit. Dit brengt al snel een groeiende berg tuinafval met zich mee. In plaats van dit allemaal af te voeren, kan je het ook zelf composteren.

Je kan immers je groente-, fruit- en tuinafval zelf verwerken en omzetten in compost. Je bespaart twee keer en je tuin vaart er wel bij. Doordat je minder afval produceert moet je minder afval laten ophalen en is het niet meer nodig om kunstmest in huis te halen, aangezien compost je bodem verrijkt.

Op die manier maak je een bodemverbeteraar van uitstekende kwaliteit die je kan gebruiken in de tuin.

geen stank of vliegen

Goede compost brengt geen ongedierte of stank met zich mee. Barbecueën en composteren is echt mogelijk in dezelfde tuin. 

Door een optimale vertering voorkom je stankoverlast en versnel je het composteerproces. Meng voldoende nat/groen (gras, groenten en fruit) en droog/bruin materiaal (houtsnippers, bladeren, hooi, stro). Daarnaast is het beluchten van het compost noodzakelijk. Prik wekelijks met de beluchtingstok enkel gaten in het compost.

Een te natte composthoop kan onaangenaam ruiken omdat de beluchting onvoldoende is. Voeg in dat geval zaagsel of ander vochtabsorberend materiaal toe. een goede composthoop ruikt aangenaam naar bosgrond en is ongeveer zo vochtig als een uitgeknepen spons.

Vliegen worden vooral aangetrokken door vlees en vis - die eigenlijk niet thuishoren op de composthoop. Fruitvliegjes zijn dan weer verzot op groente- en fruitresten, vooral bij warm weer. Om bij het openen van het compostvat niet begroet te worden door een wolk fruitvliegjes, leg je best een laag bruin materiaal of gras bovenaan in het vat, of een krant.

compostvat of –bak kopen

Inwoners van Kapellen kunnen op het recyclagepark een compostbak of -vat kopen. Elke eerste zaterdag van de maand, van maart tot en met november, kan je ook terecht bij de compostmeesters op het recyclagepark tussen 10.00 en 12.00 uur.