Naar aanleiding van de herdenkingen van 75 jaar bevrijding na WO II en 100 jaar Grote Oorlog bracht de gemeente Kapellen eind 2019 het boek Louwke uit, over haar bekendste monument.

Treurende moeder, Louwke Poep, Louwke. Dit monument staat al bijna een eeuw pal in het centrum van onze gemeente. Het eert, aan het begin van de Christiaan Pallemansstraat, alle Kapelse slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Louwke is ook een ankerpunt, een rustpunt, misschien zelfs wel hét dorpszicht van Kapellen. Het beeld ligt vele Kapellenaren ook nauw aan het hart. Redenen genoeg, vond de gemeente, om een boek over het monument der gesneuvelden uit te geven.

Louwke is een lijvig boek geworden. Maar liefst 216 pagina’s, 14 hoofdstukken en 4 bijlages, meer dan 300 foto’s en illustraties, zowel uit de oude doos als recentere. Het boek vertelt onder meer over de (voor)geschiedenis van en de plannen voor het monument, over kunstenaar Theo Blickx, over de treurwilg(en) en over de bijnaam. Van alle Kapelse gesneuvelden vind je een korte biografie in het boek en je ontdekt op welke andere plekken in Kapellen ze worden herdacht. Ook zusjes en broertjes van Louwke passeren de revue. Maar ook ludiekere aspecten komen aan bod, zoals gedichten en brieven over het beeld en zelfs recepten waar je in de keuken mee aan de slag kan.

Louwke is vooral een eerbetoon geworden aan de onvoorwaardelijke en wederzijdse liefde tussen Louwke en de Kapellenaren. Én een eerbetoon aan alle Kapellenaren die sneuvelden in beide wereldoorlogen. Het boek draagt ook de manifeste boodschap “nooit meer oorlog” uit.

Het boek is uitsluitend te koop bij de gemeente, aan de onthaalbalie van het administratief centrum (Bruggeske 1) en kost € 19,95.