Als er in jouw straat bomen staan op de openbare berm en je wil graag zelf de openbare berm netjes houden, dan mag je een bladkorf plaatsen. De bladkorven zullen éénmalig geledigd worden tijdens de winterperiode. De ophaalronde start in januari en kan uitlopen tot einde februari, afhankelijk van de weersomstandigheden. De ophaalkalender met de ophaaldata per wijk wordt gepubliceerd op de website en in gemeenteblad Info Kapellen.

teamwerk

Je bent niet verplicht om een bladkorf te plaatsen. Bladeren mogen ook op hopen worden achter gelaten. In opdracht van het gemeentebestuur zullen de losliggende bladeren, bladhopen en bladkorven van de bermen worden verwijderd tijdens de winterperiode.

Als inwoner ben je wel verplicht (volgens het GAS-reglement) om het stukje voetpad, berm en goot voor je eigen perceel mee netjes te onderhouden. Concreet betekent dit dat bladafval, onkruid en sneeuw verwijderd moeten worden van het voetpad. Bladeren die je wegblaast of wegweegt van het voetpad of de berm, mag je verzamelen in een bladkorf. Op deze manier kunnen we samenwerken om Kapellen proper en netjes te houden.

aandachtspunten

Als je een bladkorf wil plaatsen, is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de onderstaande voorwaarden. Zo vermijd je dat je bladkorf niet leeggemaakt zou worden.  

De bladkorven zullen NIET worden geledigd, als:

  • er geen bomen in de straat staan
  • de korf bevestigd is aan een boom of paal, of verankerd is in de grond (de ophalers moeten de draagmand eenvoudig kunnen wegnemen)
  • de korf vreemde materialen bevat die niet thuishoren in de bladkorf, zoals stenen, takken, grasmaaisel of ander groen- of bladafval uit de tuin. 
  • de korf op een plaats staat die niet van de openbare weg bereikbaar is
  • de korf een overvloed van bladeren bevat die niet afkomstig zijn van straatbomen

De bladeren uit de tuin horen niet thuis in de bladkorf. Tuin- of ander afval in de bladkorven of op de openbare bermen gooien wordt aanzien als sluikstorten. Op sluikstorten staat een administratieve boete van minimaal € 250.

bladeren uit de tuin

De bladeren uit de tuin kan je best ter plaatse composteren in een hoekje in je tuin. De meeste bladeren zijn na enkele maanden verteerd en vormen een zeer waardevolle bodemverbeteraar. Bladcompost kan ook zeer goed gebruikt worden in bloembakken. Bladeren zijn ook een ideaal hulpmiddel om grasmaaisel beter te laten composteren, gewoon mengen.

Je kan de bladeren ook gebruiken als mulchlaag tussen vaste planten en struiken, waar ze langzaam zullen composteren. Enerzijds houden ze zo het onkruid tegen, anderzijds geven ze de planten in je tuin een deel van de mineralen terug die ze verliezen als het blad valt.

Als je toch te veel bladeren zou hebben, dan kan je deze ofwel aanbieden bij het GFT+ afval (in de groene container of in groene zakken). Je mag per gezin ook 300 kg tuinafval per jaar gratis naar het recyclagepark brengen.

toktok hoera!

Hou je kippen in de tuin? Kippen doen niets liever dan een hoop bladeren omwoelen. Dat verdrijft hun verveling en ze krijgen er in de winter warme pootjes van. Bovendien krijgen ze smakelijke miertjes en piertjes als beloning. Ook wordt de grond in hun ren ontzuurd en omgezet tot een laag malse zachte humus waarin later op het jaar van alles in te beleven valt. Niets dan voordelen dus! Gun je kippen jaarlijks enkele kruiwagens met allerlei soorten afgevallen bladeren van bomen. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.

alert-box-close-text

gemeentediensten op afspraak

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Enkel het onthaal van het Administratief Centrum is normaal geopend.
 
Bij een bezoek aan onze diensten, draag je altijd een mondmasker. Zo bescherm je onze medewerkers, andere bezoekers en jezelf.
 
Een afspraak maken doe je bij voorkeur online, maar kan bij een aantal diensten ook telefonisch.

Voor de producten van de dienst Burgerzaken kan je UITSLUITEND online een afspraak maken!

Als je naar een ingeplande afspraak komt, vragen we om zo kort mogelijk bij je afspraaktijd te arriveren. Respecteer anders zeker de sociale afstand én wacht eventueel even buiten op jouw beurt.

Bedankt voor je begrip.