Deze actie in samenwerking met Natuurpunt kent dit jaar haar 30ste editie! 

Het aanplanten van streekeigen bomen en struiken en het promoten van een vogel-, bijen- en vlindervriendelijke tuin heeft zonder twijfel enorm veel leven in grote en kleine tuinen gebracht. De fruitboomsoorten die te koop worden aangeboden kennen allen een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, 
een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders. 

Wat de soorten betreft die te koop worden aangeboden, wordt opnieuw veel aandacht geschonken aan de promotie van autochtoon plantmateriaal. De autochtone planten zijn allen cursief aangegeven

Bestellen kan van 1 september tot 22 oktober 2023 via de webwinkel. Het afhalen gebeurt op zaterdag 25 november 2023 aan sporthal Putte (Ertbrandstraat 64).

Welke planten?

Haagpakketten

Er worden verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog (De taxus is lager, zie verder).

Pakket 1: Bloesem- en bessenhaag 

Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. Deze haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden. 

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts. 

24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m: € 31. 

Pakket 2: Veldesdoornhaag 

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden. 

Soort: veldesdoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m: € 34. 

Pakket 3: Meidoornhaag 

Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek. 

Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m: € 28.

Pakket 4: Bijenbosje 

Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst wordt gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig. Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers

12 planten, 2 planten per soort: € 16.

Pakket 5: Taxushaag 

Taxus is een prima alternatief voor buxus aangezien je er zowel kleine als middelgrote hagen mee kan vormen. Taxus kan eveneens als alleenstaande boom worden aangeplant. Wel opletten voor natte bodems, want dit verdraagt taxus niet. Voor het creëren van een lage haag is het aangewezen om de planten meteen na het aanplanten te snoeien waardoor ze zéér vlug de vorm van de haag zullen vormen. 

Soort: taxus - 5 planten. Goed voor 1,5 m: € 11.  

Pakket 6: Haagbeukenhaag 

Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met de beukenhaag. 

Soort: haagbeuk - 25 planten, goed voor 6,25 m: € 28.

Pakket 7: Beukenhaag 

Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" wordt niet aangeboden. 
Soort: beuk - 25 planten, goed voor 6,25 m: € 30

Pakket 8: Ligusterhaag 

Liguster is een mooie haagplant die vroeger overal te zien was. Mogelijk is juist om die reden deze haagplant inmiddels minder populair. Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dichtvertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op (zowel vanwege de beschutting, als voor de besjes). 

Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien. 

Soort: wilde liguster - 25 planten. Goed voor 6,25 m: € 29. 

Pakket 9: Vogelbosje 

Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels. 

Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout. 

5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort, goed voor ongeveer 1,5 m²: € 7.

Individuele planten

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken, en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klimplanten "wortelen" niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruik maken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten. 

  • Wilde kamperfoelie: 5,00 euro / stuk
  • Bosrank: € 5 / stuk

III. Knotwilg 

Een mooie landelijke knotwilg bekom j door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens Behaag…natuurlijk, worden geoogst door vrijwilligers van Natuurpunt. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg: € 5 / stuk.

Fruitbomen

Als je ervoor kiest om een fruitboom aan te planten in functie van de opbrengst, raden we je aan, om je vooraf goed te informeren. De bestuiving is erg belangrijk. De aangeboden soorten zijn allen zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met soorten die in de buurt staan, levert een betere oogst op. Meer info vind je op www.fruitbomen.net/bestuiving  

De aangeboden fruitbomen zijn de halfstamversie en ze hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd. 

Pruim ‘Belle de Louvain’ 

Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke goed, doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders. € 30.

Kers ‘Lapins’ 

In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend, wat belangrijk is als er geen andere kersenboom in de buurt staat. De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven. € 30.

Appel ‘Elstar’ 

Deze appelboom bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van licht geurende, lichtroze bloesems. De soort is deels zelfbestuivend. Voor een extra goede opbrengst is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig. Een zomer- en een wintersnoei is een aanrader voor deze soort. € 30.

Peer ‘Doyenné du Comice’  

Deze perenboom bloeit van eind april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. De soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving met andere soorten geeft meer en beter gevormde vruchten. € 31.