De voormalige pastorie van de Sint-Jacobs-parochie werd opgericht door de bernardijnen van Hemiksen. Momenteel is de pastorie in gebruik als cultureel centrum. De tuin is gratis te bezoeken. In het oude koetshuis is nu een taverne gevestigd.
In de Dorpsstraat, tussen de Kerkstraat en de Oude Kerkstraat, ligt het gemeentelijke Cultuurcentrum. Het is ondergebracht in een 18de eeuws gebouw dat al een lange geschiedenis achter de rug heeft.

Oorspronkelijk was het een refugiehuis van de paters Bernardijnen uit Hemiksem, die daar een indrukwekkende abdij bezaten. Ook in Kapellen bezaten ze eigendommen die af en toe moesten bezocht worden. Dus bouwden ze hier in 1775 een geschikt onderkomen.

Later deed dit gebouw o.a. dienst als pastorij, gerechtshof en tijdens de Franse revolutie zelfs als opslagplaats.

Ook de tuin is merkwaardig. Deze ligt tussen de kerk en de pastorij en is volledig afgeschermd door hoge muren. Het is een typische pastorijtuin met een vijvertje, prieeltjes en verscholen rustbanken, in 1989 werd de tuin heraangelegd door de bekende architect Wirtz.

De tuin is gratis te bezoeken: in het vroegere koetshuis is nu een taverne gevestigd met een uitgebreid terras in de tuin.

Bron: UiTinVlaanderen.be

praktische informatie

wanneer

prijs

Gratis

categorie