Grenzen vervagen én grenzen bestaan! 2-uur durende wandeling door 3 grensgemeenten. Het grensdorp Putte bewijst deze stelling! Heel wat historische feiten en anekdotes nodigen ons uit tot het (her-)ontdekken van de plaats die vooral in de kermismaand oktober in the picture staat. Dit niet-zo-alledaagse dorp bruist noch- tans een heel jaar door ... Het vraagt wat durf om grenzen op te zoeken én ...
Grenzen vervagen én grenzen bestaan!
2-uur durende wandeling door 3 grensgemeenten.
Het grensdorp Putte bewijst deze stelling! Heel wat historische feiten en anekdotes nodigen ons uit tot het (her-)ontdekken van de plaats die vooral in de kermismaand oktober in the picture staat. Dit niet-zo-alledaagse dorp bruist noch- tans een heel jaar door ...
Het vraagt wat durf om grenzen op te zoeken én te doorbreken, maar wie de nodige moed aan de dag legt, ontdekt een wondere wereld waarbij talrijke elementen ons meenemen in een smeltkroes van boeiende verhalen. Tijdens onze 2-uur durende wandeling van ongeveer 4 kilo- meter komen we in 3 gemeenten (Kapellen, Stabroek én Woensdrecht) en laten we ons leiden door grensoverschrijdende figuren en gebeurtenissen van vroeger en nu. Zo staan we stil bij de figuur van Sint-Dionysius, een bisschop die in de klassieke oudheid naar het noorden werd uitgestuurd om de 'blijde boodschap' te verkondigen. Verder gaan we langs bij de familie Moretus, rijk, inspirerend én onlosmakelijk verbonden met het kasteel Ravenhof, we vergeten uiteraard de Antwerpse schilder Jacob Jordaens niet. Hij neemt ons mee naar de 17de eeuw en laat ons voelen dat geloofsover- tuigingen doorslaggevend kunnen zijn.
Mensonterende situaties tekenen ook een samenleving! Zo heeft de 'Doodendraad' Putte tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig geïsoleerd en grenzen pijnlijk voelbaar gemaakt. Ook Wereldoorlog II heeft zijn stempel nagelaten. Frans Hotag is daarbij een naam die ons leidt naar het verzet. Afronden doen we met de grenssmokkel en de Putse traditie 'Jan Hagel' die ons naar de 20ste en de 21ste eeuw brengen.
Wie de Putse grenzen wil aftasten en wil mee- gesleept worden in tal van verhalen doet best waterdichte wandelschoenen aan vermits een deel in het bos onverhard is.
Samenkomst op Parking 't Ertbrandje.
Inschrijving is verplicht. Reservatie is pas geldig na inschrijving én betaling op BE18 4137 2050 7165 – op naam van Koninklijke Heemkring Hoghescote vzw met vermelding: Bezoek Putte + aantal deelnemers.

Bron: UiTinVlaanderen.be

praktische informatie

wanneer

prijs

€ 7,00
Basistarief: 7,00 €; Leden: 5,00 €

waar

organisatie

Koninklijke Heemkring Hoghescote