De geschiedenis van Arboretum Kalmthout gaat terug tot 1856, als de Antwerpse boomkweker Charles Van Geert in Kalmthout start met een proefterrein voor zijn kwekerij in Antwerpen. Het blijft een kwekerij tot 1952, wanneer de broers Georges en Robert De Belder het terrein kopen om er hun privé-verzameltuin van te maken. Onder de bezielende leiding van Robert en Jelena De Belder groeit Arboretum ...
De geschiedenis van Arboretum Kalmthout gaat terug tot 1856, als de Antwerpse boomkweker Charles Van Geert in Kalmthout start met een proefterrein voor zijn kwekerij in Antwerpen. Het blijft een kwekerij tot 1952, wanneer de broers Georges en Robert De Belder het terrein kopen om er hun privé-verzameltuin van te maken.

Onder de bezielende leiding van Robert en Jelena De Belder groeit Arboretum Kalmthout uit tot een van de meest prestigieuze botanische collecties ter wereld. De honderden nieuwe planten die zij introduceren, zijn afkomstig van vrienden en kwekers over de hele wereld. Ze verzamelen zaden in het wild en selecteren ook tal van nieuwe cultivars.

Naast het verzamelen van nieuwe planten, neemt het wetenschappelijke en educatieve aspect een steeds belangrijkere plaats in. In 1986 koopt het provinciebestuur van Antwerpen de terreinen aan. Het beheer, het onderhoud en de exploitatie bleven ruim een kwarteeuw volledig in handen van de onafhankelijke vzw Arboretum Kalmthout. In 2013 wordt de vzw omgevormd tot een extern verzelfstandigd agentschap van de provincie Antwerpen.

Wanneer de meeste andere tuinen nog in winterslaap zijn, leeft de arboretumtuin helemaal op met de winterbloeiers. De winterperiode is voor Arboretum Kalmthout een bijzondere tijd.

De toverhazelaars, Hamamelis is hun wetenschappelijke naam, zijn werkelijk betoverend. Ze bloeien ongeacht koude of sneeuw met gele, oranje en rode bloemen op de kale takken en verspreiden een krachtig maar heerlijk zoet parfum doorheen de hele tuin. De verzameling toverhazelaars is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste gekende exemplaren.

Onze wandeling doorheen dit prachtige eeuwenoude domein duurt ongeveer 1,5 uur. Voorzie je van stevige wandelschoenen.

Praktische info
Wanneer: Zondag 26 januari 2020 – 14.00 u.?
Waar: Samenkomst op de parking voor de ingang van het Arboretum, Heuvel 8 in 2920 Kalmthout.?Deelnameprijs gids: Leden € 3 – niet-leden € 5?
Inkom voor het Arboretum betalen we ter plaatse in groep, gelieve gepast geld mee te brengen a.u.b.: groepstarief € 6
Eigenaars van een jaarkaart Arboretum of museumpas = inkom gratis.
Maximum aantal deelnemers: 25 personen
Reservatie is pas geldig na inschrijving én betaling.
?Voor € 5 kan je je na de wandeling even opwarmen met koffie en gebak. Gelieve bij inschrijving te vermelden. (Betaling ter plaatse.)
?Inschrijven vóór 5 januari 2020 via: heemkringhoghescote@gmail.com
of telefonisch: 03 664 82 77 of 03 605 79 89.
?Betalen via: BE18 4137 2050 7165 – op naam van Koninklijke Heemkring Hoghescote vzw met vermelding: Bezoek Arboretum Kalmthout + aantal deelnemers, eventueel koffie en gebak achteraf.

Bron: UiTinVlaanderen.be

praktische informatie

wanneer

prijs

€ 5,00
Basistarief: 5,00 €; Leden: 3,00 €; Inkom Arboretum extra te voorzien: 6,00 €

waar

Arboretum Kalmthout

contact

organisatie

Koninklijke Heemkring Hoghescote