De verschillende overheden voorzien extra ondersteuning voor bedrijven die het moeilijk hebben. Het gaat om financiële maatregelen, begeleiding en advies.

Financiële maatregelen

Op momenten dat er minder inkomsten zijn, kan je best eerst onderzoeken hoe jouw bedrijf op korte termijn wat ademruimte kan krijgen. Eén van de snelste manieren om de cashflow te optimaliseren, is de hoeveelheid geld die je bedrijf uitstroomt te verminderen. Bekijk dus concreet welke uitgaven je kunt uitstellen en welke niet-essentiële uitgaven je eventueel kunt schrappen. In de tijd die je zo wint, kan je al verder grondig nadenken over de stappen die jouw onderneming moet nemen op langere termijn.

De Vlaamse overheid heeft verscheidene maatregelen genomen. Meer info vind je hier:

 

Begeleiding & advies

Door de energiecrisis sta je als ondernemer voor enorme uitdagingen. Op deze pagina van Unizo worden de meest actuele info over steunmaatregelen, subsidies, ... gebundeld naast praktische tips om je energieverbruik terug te dringen en/of werk te maken van je energietransitie. Het team van de UNIZO Energielijn staat voor je klaar, om op je energievragen te antwoorden, om je te informeren en te adviseren. Bel 02 21 22 678 of mail naar ondernemerslijn@unizo.be.

Goed om weten is dat je er als ondernemer niet alleen voor staat. VLAIO en haar partnernetwerk fungeren graag als kritisch klankbord bij je strategische denkoefening en heroriënteringszoektocht: Laat je begeleiden

Verder kan je ook een beroep doen op Dyzo. Dyzo begeleidt zelfstandige ondernemers in moeilijkheden. Dit aanbod geldt voor heel Vlaanderen en is kosteloos dankzij financiële steun van de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren & Ondernemen en de inzet van tientallen vrijwillige medewerkers. Een team van gespecialiseerde beroepskrachten helpt je verder op economisch, juridisch en psychologisch vlak. Ondernemers kunnen bij Dyzo in alle discretie terecht voor het redden van hun zaak, voor het leefbaar maken van een faillissement en voor ondersteuning van een nieuwe start na faling.

Naast financiële ondersteuning is er ook begeleiding en advies vanuit Vlaanderen voor de versteviging van je bedrijfsvoering. Zo geven zij verschillende webinars die je opnieuw kan bekijken: Je zaak online? Nu of nooit!